TEKSTIT ISOMMALLA LUETTAVISSA LEHTISIVUN ALAPUOLELLA ERIKSEEN (Näkyy pienellä tuossa itse sivulla). SEKÄ MUUTAMA JYTYPESUN KÄSITTELYVIDEO JUTUN HAVAINNOLLISTAMISEKSI. Kaasujalka lehti 5/2019. Teksti Timo Kiiski.

keraaminen kestopinnoitus jyväskylä

Alla isommalla fontilla juttu luettavana. Videot tekstin lopussa.

Auton maalipinta kannattaa kestopinnoittaa heti uutena
Auton maalipinnan kestopinnoittamatta jättäminen heti uutena saattaa näkyä naarmuisuutena jo ensimmäisten koneharjapesujen jälkeen. Jyväskyläläisen Jytypesun Jarno Hakkarainen tuntee ilmiön vuosien varrella jatkuvasti nähtyjen tapausten perusteella.

Jytypesu Oy on valtuutettu ja koulutettu autojen maalipintojen käsittelypiste. Hakkarainen on pinnoittanut ja myllyttänyt uransa varrella tuhansia autoja. Jytypesu on erikoistunut uusien autojen kestopinnoituksiin sekä käytettyjen autojen myllytykseen, jolla poistetaan pintanaarmut ja hapettumat sekä palautetaan auton alkuperäinen väri.

Hakkaraisella itsellään on alalta jo parinkymmenen vuoden kokemus. Tällä hetkellä hän työskentelee Anni Latvalan omistamassa jyväskyläläisessä Jytypesussa paitsi toimitusjohtajana, myös yrityksen toisena autofiksarina: toinen fiksari on Anni Latvala itse. Jytypesu Oy on kuusi vuotta vanha yritys.

Olemme vuosien varrella päässeet näkemään tuhansien autojen maalipinnan elinkaaren. Pinnoittamattoman uuden auton lakkapinta on yllättävän pehmeä. Monen uutena pinnoittamatta jääneen auton maalipinnassa alkaa näkyä haalistumista ja ”pyörrenaarmua” jo ensimmäisen vuoden aikana, Hakkarainen sanoo.

Useita eri vaihtoehtoja

Uuden auton oma maalipinta ilman kestopinnoitusta on kovuusasteeltaan n. 3-4 H. H-kirjaimella ilmaistaan pinnoituksen kovuusaste. Uuden auton koritakuu kattaa tavallisesti ainoastaan ruostumisen ja ruostumisen aiheuttaman maalin irtoamisen.  3-4-H on siis aika pehmeä ja erikseen  pinnoittamatta jätetyn auton maalipinta on 2-3 vuoden jälkeen jo hyvin haalistunut ja naarmuinen. Käyttämämme INNO CERAMIC 2K –nanokeraaminen kestoipinnoite yhdessä auton oman maalipinnan kanssa saavuttaa jopa 12-H kovuuden!  Markkinoiden kovin maalipinnan kestopinnoite on käytännössä ikuinen, eikä lähde pois kuin koneellisesti hiomalla. Käsittelylle saa kolmen vuoden takuun, sekä Suomen vakuutusyhtiöiden vahinkoturvan. Maalipinnan kunto jää ainoastaan auton omistajan omalle vastuulle. Jopa normaaleissa ajo-olosuhteissa uusi auto voi altistua erilaisille ympäristösaasteille, jotka edistävät auton maalipinnan kulumista, jättäen jälkiä ja tahroja. Pahimmillaan ne aiheuttamat maalipinnan himmenemistä ja haalistumista. Uusi maalipinta on huokoinen ja liikenteen lika tunkeutuu lakan huokosiin. Tämä taas aiheuttaa yleisesti maalipinnan rappeutumista ennemminkin kuukausien kuin vuosien sisällä. Ja tästä syystä taas auton peseminenkin vaikeutuu.

Jytypesulla on kestopinnoitusvaihtoehtoja useampia, niiden hinta vaihtelee käsittelyn kestoiän mukaan.

Kallein 9H-kovuuden lisäävä ja 2-kerroksinen nanokeraaminen Inno Ceramic -kestopinnoitus 3 vuoden takuulla maksaa henkilöautolle 490 euroa. Edullisimmalle, 290 euroa maksavalle 1-kerroksiselle Inno ProCoat -kestopinnoitukselle annetaan vuoden takuu. Keskimmäinen vaihtoehto on 390 euroa maksava kestopinnoite, jolle annetaan 2 vuoden takuu. Kaikissa näissä käsittelyissä annamme asiakkaalle paitsi takuun, myös huoltovapauden ilman välikäsittelyitä, Hakkarainen sanoo.

Kaikki hankaus kuluttaa maalipintaa

Jytypesu aloitti uusien autojen myymälän yhteydessä kuusi vuotta sitten. Silloin pääsimme vertailemaan, miten eri tavalla uutena pinnoitetun ja pinnoittamatta jätetyn auton maalipinta käyttäytyy. Uusien autojen maalipinnassahan ei ole maahan tullessa takuupinnoituksia valmiina, vaan se on tehtävä täällä Suomessa.  Säännöllisesti näimme, kuinka kestopinnoittamatta jätetyn auton maalipinnassa näkyi jo 1-2 pesun jälkeen pesukoneiden tai hiekan, lumiharjan ym. jättämiä pintanaarmuja. Varsinkin mustassa autossa ne näkyvät hyvinkin selvästi.

Kaikki mekaaninen hankaus kuluttaa maalipintaa. Hakkarainen korostaa, että harjat ovat materiaaliltaan kovia ja likaa sisään kerääviä. Vain yksikin harjaan jäänyt hiekanjyvänen saa auton maalipinnassa aikaiseksi pahaa jälkeä. Hellävaraisin, mutta tehokkain tapa pestä auto on käsinpesu tarkalla esipesulla sekä shampoopesu mikrokuitu sienellä tai kintaalla jotka eivät kerää likaa sisälleen. Jytypesun palveluihin kuuluvat myös pelkät käsinpesut liuottimineen ja raudanpoistoaineineen.

Kaikki Jytypesun käyttämät kestopinnoitteet ovat suomalaisten vakuutusyhtiöiden hyväksymiä. Niiden laatu on todistettu testein ja asiakkaan tarpeiden mukaan olemme valinneet kolme selkeää ja hyvää tuotetta, Hakkarainen sanoo.

Myllytys ehostaa vanhankin auton

Uusien autojen kestopinnoitusten rinnalla Jytypesun erityisosaamista ovat käytettyjen autojen koneelliset kiillotukset eli myllytykset.  Aika hyvin ammattilainen saa myllyttämällä häivytettyä naarmut – iäkkäämmistäkin autoista. Tietysti, jos naarmu on leveä ja alta näkyy jo pohjamaalikin, niin sitä ei myllyttämälläkään saa kokonaan peittoon. Naarmut saadaan kuitenkin näyttämään vähemmän silmiin pistäviltä pyöristämällä naarmun reunoja ja sekoittamalla reunoilta naarmun päälle vanhaa maalipintaa.

Nykypäivän kiillotusaineet ja laikat ovat Hakkaraisen mukaan kehittyneet hurjasti viimeisten vuosien aikana ja tietyn ikäisille ja merkkisille autoille toimivat eri karkeudet –Nykyään voidaan puhua enemmän maalipinnan naarmujen tasoittamisesta kuin ns. vanhan liiton hiontamyllytyksestä. Tämä tietää myös sitä, että auton maalipintaa ei enää ohenneta myllytyksessä samalla tavalla kuin ennen, Hakkarainen sanoo.

Uusiin tiloihin kesäkuussa

Hakkarainen on usein joutunut selittelemään asiakkaille, mikä auton myllytyksessä ja pinnoitetuksessa maksaa satoja euroja.  Pelkissä kestopinnoituksissa meidän ajasta 50-60 % menee pelkkiin pohjatöihin ennen kuin päästään aloittamaan varsinaiset pinnoitustyöt. Mikään pinnoite  ei tartu maalipintaan, jos pohjatöitä ei ole tehty perusteellisesti. Jo pelkästään edullisin 1-kerroksinen pinnoite vaatii 5-6 tuntia pesuineen ja asennuksineen. Kestävimmän 9H-kovuuden lisäävä kestopinnoitus vaatii auton tuomista mieluiten jo edellisenä iltana, että auto saadaan pestyä kunnolla ja maalipinnan huokoset puhdistettua ennen 2-komponenttista pinnoitustyötä. Jos auto myllytetään huolellisesti hologrammin poistoineen kaksivaiheisesti, niin se lisääkin työaikaa vielä noin yhden työpäivän verran.

Jytypesulla on kolme sijaisautoa ilman veloitusta asiakaskäyttöön. Käsittelyt voi maksaa myös laskulla seuraavan kuun loppuun ilman kuluja tai rahoituksella osissa. Rahoitusanomuksen jättäminen netin kautta on tehty helpoksi.

Jytypesu muuttaa kesäkuussa (1.6.2019) Jyväskylän Kuokkalasta uutteen osoitteeseen Kirriin, moottoritien kylkeen ja osoitteeseen Kirrinmäki 4.

Muutamme ihan uuteen halliin, jonka tilat ovat tämänhetkisiä nykyaikaisimmat. Uudet tilat soveltuvat kasvavien ilmanlaatukriteereiden puolesta nykyistäkin paremmin keraamisten pinnoitteiden asennuksiin. Uuteen osoitteeseemme ajaa Jyväskylän keskustan rantaväylältä alle viidessä minuutissa moottoritietä ilman ruuhkia. Asfaltoidulla pihalla riittää runsaasti pysäköintitilaa. Uusi osoitteemme löytyy Kirrin Nesteen huoltoaseman vierestä.

autopesula jyväskylä nettiajanvaraus

kestopinnoitus osamaksulla